18-07-22

Vergist van brandstof? Dit kan de schade helpen beperken!

Is het jouw dag niet? Loop je er verward bij? Of ben je in het buitenland en raak je gewoonweg niet wijs uit welke brandstof je moet tanken? Dju… Foute keuze! Uit cijfers van 2019 bleek dat het maar liefst 38 keer per dag voorvalt. Wat moet je doen zodra je het opmerkt?

Verkeerde brandstof: diesel of benzine?

Hoe schadelijk is de verkeerde brandstof voor je wagen? In principe hangt dit af van het type motor alsook hoe modern de wagen is. Maar wat je met zekerheid kan stellen, is dat de verkeerde brandstof in je olie terecht komt, waardoor je auto begint te schokken en uiteindelijk stilvalt. Natuurlijk hangt de schade ook af van verschillende situaties, denk hierbij aan de volgende momentopnames:

Verkeerde brandstof getankt, maar nog niet beginnen rijden

Redeneer je je nog op tijd – voor je met je auto vertrekt – dat je de verkeerde brandstof hebt getankt? Dan kan je grotendeels de schade beperken. De brandstof heeft namelijk nog geen schijn van kans gehad om de motor te schaden, wat je een hele hoop miserie kan besparen. Dit moet je doen: start de motor niet, zet je wagen in neutraal met de handrem op én bel pechverhelping.

Je bent net de baan op én je denkt “SH*T”!

Natuurlijk valt het ook voor dat je eigen lampje iets later begint te branden. Bijvoorbeeld wanneer je al even de baan op bent. Dit moet je doen: Zodra je je er bewust van bent dat je de verkeerde brandstof in je wagen hebt gedaan, ga je meteen langs de zijkant van de weg staan. Je schakelt de motor uit en haalt de sleutels uit het contact. Bel meteen pechverhelping.

Tot slot, heb je het pas door van zodra je auto stilvalt?

Ben je al een tijdje onderweg na je tankbeurt, en begint je auto plots te haperen? De kans is groot dat je iets later ook stilvalt. Het is belangrijk om je wagen op een veilige plek tot stilstand te brengen (indien dit nog kan). Dit moet je doen: Start de motor NIET of schakel hem uit, haal de sleutels uit het contact en bel meteen pechverhelping.

De auto wordt in dit geval naar een garage gebracht, waarna de verkeerde brandstof volledig verwijderd wordt! De schade die wordt achteraf bepaald!